May 09 2025 00:20:45
Nawigacja
Dzisiejsi Solenizanci
MichaleBielsko
SQ9MYZ
View Thread
 Print Thread
jak zacząłeem swoją przygodę z radiem
Michal Zawodzie
Przeniesione z innego tematu

zibo napisał(a):
podejmuję rękawice!!!moją przygodę z radiem zaczołem wiele lat temu za mostem w kierunku olkusza(elektrociepłownia sosnowiec) ograniczenie przed przejściem dla pieszych do 40 ,spokojnie wyprzedzałem markowe bryki ,wszystkie grzeczniutkie, nawet pomyślałem ,ale moje SC jest szybkie,a tu masz babo placek LIZAK i pobocze,troszkę na wstecznym ,no i jedyne 86km przekroczone.Z rozbrajająca szczerościom przyznałem się do przestępstwa,nawet wykazałem zdziwienie że BMW pekały..iiiiii o dziwo pan policjant zwrócił mi uwagę ze oni mieli CB radio a ja nie.Zamiast mandatu z wesołościom kazali kupić radio,co uczyniłem!! po paru miesiącach trafiłem na ten sam patrol no i zameldowałem wykonanie polecenia...rzadko na drogach zdarzają się tak sympatyczne sytuacje..to trochę wspomnień przygody z radiem

T_T napisał(a):
Zibo, niezły zbieg okoliczności. Jechałem kiedyś DK 94 do Krakowa, po gości na Balice, i właśnie za tym przejściem mnie capneli - chciałem zdążyć na żółtym i przycisnąłem gaz Sad Kosztowało mnie to 200, i wtedy zapadła decyzja o kupnie CB Smile

Dexter-Olkusz napisał(a):
No to u mnie było wręcz odwrotnie : założyłem znów po latach CB w mobilu i cisnę na Kraków bo już byłem spóźniony, 94 lewym pasem, na prawym TIR-y, włączyłem radio, ostatnie światła w Olkuszu, myślę zdążę przelecieć a tu słyszę że za światłami Miśki suszą no to po hamulcach i tu wniosek : na pewno wyleciałbym na czerwonym + przekroczenie min o 50 km/h , zestaw CB wrócił się w 10 minut z nawiązką. hura

MichalZawodzie napisał(a):
a ja wróciłem do radyjka jak jechałem ciężarówką z kolegą, fajne było to, że między truckami był taki fajny niewidzialny kabel łaczący ich anteny, to byo coś więc wygrzebaem swojego 25-letniego carata, antenę Sirio-PAN turbo 1000 dałem na magnesik i heja w drogę, potem następna antena w domu itd...

[color=#ffff33]27.290MHz / 145.225 MHz /SR9DX[/color]

baza: Yaesu FT2D, ICOM IC208H, Diamond X510,
mobil: JFKII, ML145
APRS: ON

dx.katowice.pl
Dexter-Olkusz
No to pociągnę dalej :

potem po paru latach stwierdziłem, że skoro zestawik jest w mobilu a mobil stoi zawsze popołudniu to zestawik się marnuje więc zacząłem nosić go po każdym przyjeździe na III p. antena na parapet i jako tako na lokal było, na początku #19, potem cała 40-tka, potem stwierdziłem że muszę kupić antenę na stałe. Wybór padł na boomeranga bo sam jeszcze nie wiedziałem czy pójdę dalej, następnie trafił mi się Jackson I no i świat się otworzył... ale anetna zbyt krótka no i obecnie jest 5/8& i cięszę się tym co mam.

73 hejka
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

[color=#99ff33]Uniden pro 520 xl + FD 2060 + Sirio ML 145 MAG[/color]

[color=#00ff66]President Jackson I + FD 2060 + Sirio GPE 27 [/color]

[color=#ffff00]Midland CT790[/color]

www.cb-forum.pl/images/signatures/732724114d3f37d89073e.gif 73

Dziura Zabrze
Moja przygoda z CB zaczęła się późno bo w 2005r
W ciągu 1 tygodnia tego też roku nałapałem 19 punktów nie licząć wartości mandatów w PLN oczywiście za prędkość Wink zainwestowałem w ALANA 199-A (straszny szumofon) i antenę juz nie pamiętam jaka to Sirio była na magnesie 90cm-1m i od tamtej pory nie miałem jakiś poważnych rozmów z PolicjąSmile a sprzęt co rusz to inny aż do teraz jakaś stabilność Smile
President JFK II + Densei 2018 Turbo + President Colorado
Yaesu FTM-400XDE + Comet SBB5 / Comet 24KG
Kenwood 7100 + Comet GP-3
Yaesu VX-8DE + Diamond SRH-320A
Kenwood TH-D72E + Diamond SRH-771 / Diamond RH-770

SQ9KPL-9
obrazki.elektroda.pl/7749441000_1337978171.gif
"Tylko spokój nas uratuje"

damian-giszowiec
Hehehe a moja przygoda zaczeła się już w dzieciństwie jak dostałem od rodziców takie chińskie walkie talkie na baterie 9V zasiąg to niało ok 150m czyli szału nie robiło ,a było to ok 92r tak zaczeło się moje hobby . Długo musiałem się prosić o coś lepszego ąż ok 1995 roku dostałem Presidenta Johnego.

www.sq9kfy.qrz.pl
Dexter-Olkusz
Ciekawe ilu policja niejako "zmusiła" do CB Wink
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

[color=#99ff33]Uniden pro 520 xl + FD 2060 + Sirio ML 145 MAG[/color]

[color=#00ff66]President Jackson I + FD 2060 + Sirio GPE 27 [/color]

[color=#ffff00]Midland CT790[/color]

www.cb-forum.pl/images/signatures/732724114d3f37d89073e.gif 73

zibo
Damian to musiałeś być bardzo grzeczny!!! jak rodzice aż tak zaszaleli w tamtych czasach to był sprzęt nie lada.walkie talkie to i ja synowi kupiłem,często miał problemy się do niego dopchać.na rybach to był hit ,jupinikt nie łaził ,nie tupał dało się pogadać
zibo

Jump to Forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Mapa burzowa Polski
233,531 unikalnych wizyt