May 09 2025 09:41:33
Nawigacja
Dzisiejsi Solenizanci
MichaleBielsko
SQ9MYZ
View Thread
 Print Thread
Grupa Ratownicza
Mariusz Katowice
http://grcb.pl/ trzeba przyznać że ktoś wpadł na fajny pomysł .
161 KTW 005
SQ9KPM

Lucas
Rzeczywiście, świetna inicjatywa. Może służyć nie tylko do pomocy, ale także do organizacji łączności na miejscu akcji, np. jak takie mobilne stanowisko dowodzenia podhalańskiego GOPR'u, m.in. z własnym przemiennikiem na pokładzie.

lh3.googleusercontent.com/-chSVkKONZTQ/To6aMVhIjlI/AAAAAAAAA9Y/JWZCKx9p3_w/s912/IMAG0242.jpglh6.googleusercontent.com/-zDi4vjr6Q0s/To6aJ7Z7bhI/AAAAAAAAA9U/O2le0K_vFDM/s912/IMAG0243.jpg

SQ9VGX / 161SM179 op. Łukasz
-----
Mobil: Magnum 257 / Lafayette Venus + Sirio ML-145 / Midland Mini Mobile.
Baofeng UV-5R, Nagoya NA-773

nikita
No aż tak zaawansowani technicznie nie jesteśmy Wink choć może kiedyś . Tak z ciekawości ,Jak kolega Mariusz na nas trafił???
Pozdrawiam.
[COLOR=blue]Żyj tak , aby śmierć na końcu powiedziała: "Nienawidzę tej roboty, gdy muszę przychodzić po takich ludzi jak Ty "[/color]
B: ALAN 8001+ DENSEI 2002+ przerobiona ALMAS BLAU
M: ALBRECHT 6890+ DENSEI 2018 + at71 MAGNUM

grcb.pl
Mariusz Katowice
Ja trafiłem przez przypadek w Googlach chciałem tylko sprawdzić czy koledzy z Chorzowa coś działają w necie no i tak trafiłem na waszą stronke Pfft
161 KTW 005
SQ9KPM

Lucas

nikita napisał(a):
No aż tak zaawansowani technicznie nie jesteśmy Wink choć może kiedyś.

Oj, to tylko tak poglądowo Smile Z drugiej strony fajnie, gdyby taka grupa stworzyła się także w innych miejscach. Szczególnie, że większość już nie pamiętam o kanale 9 i jego przeznaczeniu.
SQ9VGX / 161SM179 op. Łukasz
-----
Mobil: Magnum 257 / Lafayette Venus + Sirio ML-145 / Midland Mini Mobile.
Baofeng UV-5R, Nagoya NA-773

zibo
czuje się wywołany do tablicy,zdarza się że zabieram do karetki CB radio i proszę mobile o miejsce.Efekt jest rewelacyjny mobile zachowują się super!! nawet myślałem o wyposażenie karetek w CB radia(koszty,wszyscy decydenci mają to........)
zibo

nikita

Szczególnie, że większość już nie pamiętam o kanale 9 i jego przeznaczeniu.
a 8 i 10 jako odległościowe?
Oj tak właśnie jest. To prawda . Wiem że kanał #9 umarł śmiercią naturalną , łączność radiową wyparły komórki , jest jednak aspekt , który nadal powinien być brany pod uwagę - zawsze ktoś może prowadzić działanie ratownicze na tym kanale . Niestety do niektórych takie tłumaczenie nie dociera. Nic to- tylko Polskie CB Radio . Ja nadal słucham w domu tej 9 i to co się tam dzieje nieraz aaaaaaaaah szkoda gadać Sad
[COLOR=blue]Żyj tak , aby śmierć na końcu powiedziała: "Nienawidzę tej roboty, gdy muszę przychodzić po takich ludzi jak Ty "[/color]

grcb.pl
Michal Zawodzie
bo w radiach masz szybką 19 i 9
więc ludzie myśla że to ułatwienie do gadania Smile
[color=#ffff33]27.290MHz / 145.225 MHz /SR9DX[/color]

baza: Yaesu FT2D, ICOM IC208H, Diamond X510,
mobil: JFKII, ML145
APRS: ON

dx.katowice.pl
zibo
pociągnę temat;a szkoda że zaniechano i usunięto z P.Ratunkowych CB radio,w mojej firmie w podstacji Wolbrom miałem od 1994 do 98r. i sprawdzało się bardzo.Obecnie mam swoje w podstacji Hutki fatalne miejsce, wypadek za wypadkiem(Hutki to brzeg pustyni Błędowskiej )wielokrotnie mierzyłem czas od usłyszenia o wypadku( z relacji kierowców )do telefonu od dyspozytora ,średni czas opóźnienia to ok.5 min.TO CZAS DOJAZDU DO MIEJSCA WYPADKU!!!!!! no ale jak to w Polsce wszyscy mają to gdzieś,przepisy i tylehejka
zibo

nikita
średni czas opóźnienia to ok.5 min to nieraz żyć albo umrzeć.

grcb.pl
zibo
taka prawda !!!w zamieszaniu na miejscu wypadku ludziska zapominają zadzwonić,często myślą że już ktoś wykonał telefon,natomiast kierowcy na CB natychmiast reagują,więc sam nasłuch już umożliwia nam przygotowanie się do wyjazdu.dzisiaj jestem na dyżurze, leje jak z cebra i moje radyjko czeka, oby milczało...pozdrawiam ekipę iiii bez rekordów prędkości a do tego ostrzegam przed nr.112
zibo

nikita
W Polsce 112 to porażka . skuteczniejsze są stare trzy cyfrowe numery . Pozdrowionka . I oby radio milczało tego życzę , poza tym, tyle powrotów ile wyjazdów .

grcb.pl
Jump to Forum
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Mapa burzowa Polski
233,868 unikalnych wizyt